Výrobní družstva byla oceněna v soutěži Českých 100 nejlepších 2020

Praha, 2. 12. 2020 – V letošním ročníku prestižní podnikatelské soutěže Českých 100 nejlepších bylo mezi nejúspěšnějšími firmami České republiky za rok 2020 oceněno sedm výrobních družstev, členů Svazu českých a moravských výrobních družstev (SČMVD). Výsledky soutěže byly zveřejněny v pátek 27. listopadu, vzhledem k aktuální situaci pouze mediálně a bez slavnostního předávání ocenění na Pražském hradě.

Soutěž Českých 100 nejlepších každoročně vyhledává a oceňuje nejlepší české firmy, které v celonárodním měřítku dosahují mimořádných či pozoruhodných výsledků. Výrobní družstva jsou v silné konkurenci nejlepších firem dlouhodobě úspěšná a potvrzují, že jsou moderními podniky a významnou součástí českého hospodářství. Pan-evropská společnost pro kulturu, vzdělávání a vědecko-technickou spolupráci Comenius, která je vyhlašovatelem soutěže, i široký okruh vybraných odborníků na výrobních družstvech vyzdvihují a oceňují dynamiku, progresivitu a výborné ekonomické výsledky, s nimiž jsou schopna konkurovat a uspět v České republice i na náročných zahraničních trzích.

Mezi nejúspěšnějšími firmami ČR se za rok 2020 umístilo sedm výrobních družstev, která byla oceněna v rámci oborové kategorie ZAMĚSTNANOST & VÝROBNÍ DRUŽSTEVNICTVÍ:

• DITA výrobní družstvo invalidů
  • Dřevojas, výrobní družstvo
  • Dřevotvar družstvo
  • KOOPERATIVA výrobně obchodní družstvo Uhlířské Janovice
  • KOVO KONICE, výrobní družstvo
  • KOVOPLAST, výrobní družstvo
  • Mechanika Prostějov, výrobní družstvo

Oceněná družstva představují přední české firmy ve svých oborech, dynamické a prosperující podniky, které využívají nejmodernějších výrobních technologií a jejichž výrobky mají odbyt na českém trhu i v zahraničí.

SČMVD patří mezi největší a nejvýznamnější svazy zaměstnavatelů v České republice. Je představitelem silné skupiny výrobních družstev, zastupuje jejich zájmy na úrovni vlády a Parlamentu ČR, podporuje členská družstva širokou škálou odborných činností a služeb ve stěžejních oblastech podnikání a vytváří a prosazuje podmínky pro jejich rozvoj. Členskou základnu svazu tvoří 200 výrobních družstev z celé České republiky, jejichž činnost zahrnuje obory ve stavebnictví, strojírenství, automobilovém průmyslu, chemickém a kosmetickém průmyslu, výrobu automatizovaných pracovišť, nábytku, skla, plastů, obalů, oděvů, šperků a hraček, ale také potravin a poskytování služeb.

Pelhřimovská piva mezi nejlepšími

Pivovar Poutník, který patří pod DUP – družstvo Pelhřimov, uspěl se svými pivy na XXXII. Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích. Poutník světlý ležák 11% skončil na 3. místě v kategorii "Světlý ležák" a kategorii "Silné světlé pivo" ovládl Poutník 14% speciál.